In English in English

Helsingin Tuomiokirkko


Photos: Aleksi Toivanen

Senaatintoria hallitsee sen pohjoislaidalla sijaitseva Tuomiokirkko
(Suurkirkko, Nikolainkirkko 1830-52).

Engelin suunnitelma Nikolainkirkoksi:

Uuden temppelin peruskivi laskettiin keväällä 1830, mutta itse rakennusurakka oli jaettava osiin sen vaativuuden takia. Kallion kairaustyöt aloitettiin 1931, mutta kivipenkereen muuraustyö valmistui vasta 1835, jolloin kirkon muuraustyöt aloitettiin. Samoihin aikoihin virisi keskustelu paikalla olevan Päävartion siirtämisestä, mikä sitten tapahtui vuonna 1839 ja tilalle rakennettiin vuosina 1839-43 monumentaaliportaikko. Engelin suunnittelema kirkko valmistui ulkoapäin vuonna 1839. Engel kuoli 1840 eikä ehtinyt nähdä, että hänen suuritöisintä luomustaan muutettiin alkuperäisestä merkittävästi.

Photo: Aleksi Toivanen

Engelin seuraajaksi nimitettiin saksalainen Ernst Bernhard Lohrmann (1803-70) ja tämän nimityksen jälkeen kirkkoon tehtiin vielä muutoksia ja melkein valmista kirkkoa muokattiin vastaamaan uusia tyyli-ihanteita. Kirkon suunnittelu ja rakentaminen tapahtui suoraan keisarin alaisuudessa kenraalikuvernöörin välityksellä. Ajatus sivutornien rakentamisesta on lähtöisin Pietarista ja siellä päätettiin myös apostolinpatsaiden lopullinen sijoituspaikka Iisakinkirkon esimerkin mukaisesti. Engelin kirkossa tornin heikkous oli ainakin osittain todellista ja siksi Pietarissa esitettyjä sivutorneja pidettiin kirkonrakennuskomiteassa hyvänä ratkaisuna keventämään rakennusmassojen nousua keskustornia kohti, mutta kirkonkelloille ne katsottiin liian heikkorakenteisiksi. Toisaalta halu sijoittaa kirkonkellot erilliseen tapuliin oli pitäytymistä suomalaisessa traditiossa. Rakennettiin kaksi sivupaviljonkia, joista läntiseen sijoitettiin kirkon kellot. Kirkko vihittiin käyttöönsä 15.2.1852.

Vanha kuva Nikolainkirkosta

Kirkon itäpuolen kiinteistön, ns. Weurlanderin kivitalon kohtalo oli pitkään avoinna.Se myytiin kruunulle vuonna 1844 ja rakennuskomitea teki kolme ehdotusta kirkon itäsivun järjestelyiksi. Keisarin päätös asiasta viipyi vuoteen 1846, jolloin hän ilmoitti tahtonsa ja kirkon itäinen sivusta jäi matalaksi jalustaksi sen yläpuolella kohoavalle kirkolle ja itään suunniteltu ajoluiska johdettiin läntiselle terassille.

Photo: Aleksi Toivanen
Tuomiokirkkoa rakennettaessa sen alle syntyi korkea, ristinmuotoinen Krypta. Kryptasta on kunnostettu kiehtova näyttely-, konsertti- ja kokoustila, jonne löytää kiertämällä kirkon taakse.

Eteläinen temppelipäätykolmio

Apostolinpatsaat sijoitettiin Pietarissa määrätyille paikoilleen Nikolainkirkon päätykolmioihin vuonna 1848. Samalla kirkko maalattiin ulkoa uudelleen vaalean keltaiseksi.

Korkealle kallion ja kryptan päälle rakennettu kirkko piirtyy esiin selkeästi vapaata taivasta vasten. Nimensä se sai keisarin suojelupyhimyksen Nikolauksen mukaan.


Photo: Aleksi Toivanen

Tuomiokirkko on ristikirkko, jonka neljä ristivartta päättyvät vapaasti seisovaan korinttilaisen järjestelmän temppelipäätyyn. Kirkon ulkoista hahmoa hallitsee keskeistorni ja katolla olevat 12 apostolia, jotka ovat sinkkiveistoksia.

Alttaritauluna on saksalais-venäläisen T.K. von Neffin maalaus Kristuksen hautaaminen,
pääsalissa Mikael Agricolan, Lutherin ja Melanchtonin patsaat.

alttaritaulu

Kirkon urut ovat Marcussen & Søn 1967 ja niiden
julkisivu on vuodelta 1847 (Lohrmann/Walcker).
Urkujen koko on 4 sormiota ja jalkio / 57 äänikertaa / mekaaninen koneisto, sähköhallinta.

interiööri
Tuomiokirkon urut

Lähteet: Oheiset linkkisivut sekä Pakarinen, Riitta & Virtanen, Juha: Nikolainkirkon kortteli. Julkaisusarja: Entisaikainen Helsinki XIII. Helsinki-Seura, Helsinki, 1992Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kotisivut

Lisää Tuomiokirkkoon liittyviä linkkejä:

(Kun haluat palata tälle sivulle, sulje avaamasi linkkisivu, sillä se aukeaa aina omaksi kohteekseen.)

kirkko 2002Tuomiokirkko Helsingin Sanomien lukijoiden suosikkirakennus


Tuomiokirkko

Virtuaalinen arkkitehtuurikävely: Nikolainkirkko

Virtuaalinen kaupunkikierros: Tuomiokirkko

Tuomiokirkko-palapeli

Tuomiokirkko

Tuomiokirkko

Tuomiokirkon pohjapiirros

Tuomiokirkon uruista

Kuvia Tuomiokirkosta

12 apostolia

Sivun alkuun

Sivukartta

Takaisin aloitussivulle

© Eeva Stephany